Ανεπαρκής Ύπνος & Μεθυλιώση του DNA

Τα λευκοκύτταρα του αίματος αντικατοπτρίζουν τον ανεπαρκή ύπνο

Ο ανεπαρκής ύπνος και η χρόνια έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία! Συγκεκριμένα, αυξάνει τους κινδύνους ψυχικών και καρδιομεταβολικών διαταραχών.
Η μεθυλίωση του DNA είναι μεταξύ των γνωστών ως επιγενετικών μηχανισμών, που επηρεάζουν την γονιδιακή έκφραση και, συνεπώς, τη λειτουργία των κυττάρων και των ιστών. Δεδομένου ότι η μεθυλίωση του DNA παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, οι μελέτες διαφορικά μεθυλιωμένων θέσεων (DMPs) είναι πολύτιμες για την κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την χρόνια έλλειψη ύπνου…
Οι ερευνητές έχουν πλέον εντοπίσει αλλαγές στα λευκοκύτταρα του αίματος που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.
Σε αυτή τη μελέτη, η επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, διερευνήσε τα DMPs στα λευκοκύτταρα του αίματος τα οποία αντικατοπτρίζουν το συστηματικό στρες που προκαλείται από τον ανεπαρκή ύπνο. Τα ευρήματά μας δίνουν νέες ιδέες για τα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA που σχετίζονται με την απώλεια ύπνου, τροποποιώντας πιθανώς τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη νευροπλαστικότητα και τον νευροεκφυλισμό!

Η ανεπαρκής ποσότητα ύπνου και ο κακός ποιοτικά ύπνος είναι κοινές στον γενικό πληθυσμό. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο παρατεταμένα ανεπαρκής ύπνος και η κακή ποιότητα του ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας και ψυχιατρικών διαταραχών, ιδιαίτερα κατάθλιψης, μολονότι οι μοριακοί μηχανισμοί που αποτελούν τη βάση αυτής της σύνδεσης δεν είναι πολύ γνωστοί.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας, άντρες ηλικίας 25 έως 55 ετών που πάσχουν από ανεπαρκή κατάσταση ύπνου συγκρίθηκαν με υγιείς άνδρες που έχουν αρκετό ύπνο. Συνολικά 105 άνδρες συμμετείχαν στη μελέτη. Το DNA εξήχθη από λευκοκύτταρα αίματος που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες στην μελέτη, για να προσδιοριστούν τα επίπεδα μεθυλίωσης σχεδόν μισού εκατομμυρίου βάσεων CpG.

Η μεθυλίωση του DNA είναι μεταξύ των γνωστών ως επιγενετικών μηχανισμών, που επηρεάζουν την γονιδιακή έκφραση και, συνεπώς, τη λειτουργία των κυττάρων και των ιστών. 

«Με βάση τα ευρήματά μας, κανένα στοιχείο μεθυλιώσεως του DNA δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από έλλειψη ύπνου και τα υγιή άτομα ελέγχου. Ωστόσο, η ανάλυση των μοριακών δικτύων αποκάλυψε ότι ο ανεπαρκής ύπνος είχε ως αποτέλεσμα αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA στα ρυθμιστικά στοιχεία του γονιδίου που ανήκαν την πορεία ανάπτυξης του νευρικού συστήματος», εξηγεί ο καθηγητής Tiina Paunio, που ηγήθηκε της μελέτης.

Αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης σε μια περιοχή του γονιδιώματος που έχει συνδεθεί νωρίτερα με το κληρονομικό σύνδρομο Smith-Magenis. Ο αντίστροφος κιρκαδικός ρυθμός είναι ένα από τα πιθανά συμπτώματα αυτής της νόσου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με συστημικές αλλοιώσεις του DNA που επηρεάζουν το γονιδίωμα.

«Σήμερα εξετάζουμε πόσο μόνιμες είναι αυτές οι αλλαγές, αλλά μας ενδιαφέρει και ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται με τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία από τη στέρηση του ύπνου», λέει ο Paunio.


Πηγή Άρθρου / Story Source:
Alexandra Lahtinen, Sampsa Puttonen, Päivi Vanttola, Katriina Viitasalo, Sonja Sulkava, Natalia Pervjakova, Anni Joensuu, Perttu Salo, Auli Toivola, Mikko Härmä, Lili Milani, Markus Perola, Tiina Paunio. A distinctive DNA methylation pattern in insufficient sleepScientific Reports, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-018-38009-0