Eιδική σηματοδότηση του εγκεφάλου δημιουργεί επικίνδυνα επίπεδα αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις
Η διαδικασία κατά την οποία η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί καρδιακή νόσο δεν είναι πλήρως κατανοητή. Αλλά τώρα οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Baker Heart και Diabetes Institute έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από ειδική σηματοδότηση από τον εγκέφαλο προάγει την καρδιακή νόσο μεταβάλλοντας τα βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Haematologica, δείχνουν πώς ένα υπερδραστήριο συμπαθητικό νευρικό σύστημα που προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να δώσει εντολή σε βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών να παράγουν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια που φράζουν τα αγγεία.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Andrew Murphy του Ινστιτούτου Baker του τμήματος Αιμοποίησης και Λευκοκυττάρων, αναφέρει ότι τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια νέα εποχή έρευνας για τις καρδιοπάθειες.
“Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός, ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οδηγεί σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Murphy.
«Τώρα γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές της σηματοδοτησης στο ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλουν σημαντικά στην καρδιακή νόσο», είπε. «Σκοπός μας ήταν να καθορίσουμε πώς το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μέσω του εγκεφάλου προάγει άμεσα την αθηροσκλήρωση κατά τη ρύθμιση της υπέρτασης».
«Έχουμε ανακαλύψει ότι αυτή η μορφή υψηλής αρτηριακής πίεσης, που συχνά συνδέεται με το άγχος, προκαλεί αλλαγές στο μυελό των οστών που οδηγούν σε αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στα αγγεία μας. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η γενική άποψη της υπέρτασης είναι ότι πρόκειται κυρίως για μια ασθένεια των αγγείων, γεγονός που σημαίνει ότι χάνονται άλλα συμβάντα που προκαλούν την καρδιακή προσβολή».
Η ομάδα διερευνά τώρα τα συγκεκριμένα μόρια που εμπλέκονται, τα οποία μπορεί να ρίξουν φως στο γιατί ορισμένες από τις τρέχουσες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές.
Υποστηρίζουν επίσης ότι η διαχείριση του στρες, του άγχους και του πόνου είναι πιθανό να βοηθήσει στον έλεγχο αυτής της μορφής υπέρτασης και των επιδράσεων που έχει στα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών του οργανισμού.
Βιβλιογραφική παραπομπή
Annas Al-Sharea, Man K. S. Lee, Alexandra Whillas, Danielle Michell, Waled Shihata, Alyce J Nicholls, Olivia D Cooney, Michael J Kraakman, Camilla Bertuzzo Veiga, Ann-Maree Jefferis, Kristy Jackson, Prabhakara R Nagareddy, Gavin Lambert, Connie H. Y Wong, Karen L Andrews, Geoff A Head, Jaye Chin-Dusting, Andrew J Murphy. Chronic sympathetic-driven hypertension promotes atherosclerosis by enhancing hematopoiesis. Haematologica, 2018; haematol.2018.192898 DOI: 10.3324/haematol.2018.192898